B-Sea: Ziua Naţională a României

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

DeletedUser

815768d4762730149278179.png
30c3478a738ecf0e7cc1313.png


Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 Ziua Naţională a României.

300px1dec.jpg
Adunarea


Adunarea de la Alba Iulia s-a ţinut într-o atmosferă sărbătorească. Au venit 1228 de delegaţi oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate româneşti, apoi episcopii, delegaţii consilierilor, ai societăţilor culturale româneşti, ai şcolilor medii şi institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriaşi, ai Partidului Social-Democrat Român, ai organizaţiilor militare şi ai tinerimii universitare. Toate păturile sociale, toate interesele şi toate ramurile de activitate românească erau reprezentate.
Dar pe lângă delegaţii oficiali, ceea ce dădea Adunării înfăţişarea unui mare plebiscit popular, era afluenţa poporului. Din toate unghiurile ţărilor române de peste Carpaţi, sosea poporul cu trenul, cu căruţele, călări, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor, în cântări şi plini de bucurie. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor. Spectacol simbolic şi instructiv: cortegiile entuziaste ale românilor ce umpleau drumurile spre Alba Iulia se încrucişau cu coloanele armatei Mackensen care, umilite şi descurajate, se scurgeau pe căile înfrângerii spre Germania.

Mulţimea imensă urcă drumul spre Cetăţuie printre şirurile de ţărani români înveşmântaţi în sumanele de pătură albă şi cu căciulile oştenilor lui Mihai Viteazul. Pe porţile cetăţuii, despuiate de pajurile nemţeşti, fâlfâie Tricolorul român. Poporul trece pe sub poarta lui Mihai Viteazul şi se adună pe Câmpul lui Horea. De pe opt tribune, cuvântătorii explică poporului măreţia vremurilor pe care le trăiesc.
În acest timp, în sala Cazinei militare, delegaţii ţin adunarea. Pe podium, între steagurile tuturor naţiunilor aliate, care au contribuit cu sacrificiile lor de sânge la desăvârşirea acestui act măreţ, iau loc fruntaşii vieţii politice şi intelectuale a românilor şi delegaţii Bucovinei şi Basarabiei, care au ţinut să aducă salutul ţărilor surori, întrate mai dinainte în marea familie a statului român.
Într-o atmosferă înălţătoare, în mijlocul aprobărilor unanime şi a unui entuziasm fără margini, Ştefan Cicio Pop arată împrejurările care au adus ziua de astăzi, Vasile Goldiş expune trecutul plin de suferinţe şi de glorie al naţiunii române de pretutindeni şi necesitate Unirii, Iuliu Maniu explică împrejurările în care se înfăptuieşte Unirea, iar socialistul Jumanca aduce adeziunea la Unire a muncitorimii române, care se simte una cu întreg neamul românesc.

300pxromaniamare.jpg
Rezoluţia

Rezoluţia Unirii e citită de Vasile Goldiş: „Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre.”

Restul rezoluţiei cuprinde programul de aplicaţie: autonomia provizorie a teritoriilor până la întrunirea Constituantei, deplină libertate naţională pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesională, înfăptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vieţii publice, reforma agrară radicală, legislaţie de ocrotire a muncitorimii industriale. Adunarea naţională doreşte ca Congresul de pace să asigure dreptatea şi libertatea atât pentru naţiunile mari cât şi pentru cele mici şi să elimine războiul ca mijloc pentru reglementarea raporturilor internaţionale. Ea salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul monarhiei austro-ungare, pe naţiunile eliberate cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană, se închină cu smerenie înaintea acelor bravi români care şi-au vărsat sângele în acest război pentru libertatea şi unitatea naţiunii române, şi în sfârşit exprimă mulţumirea şi admiraţia sa tuturor puterilor aliate care, prin luptele purtate împotriva duşmanului au scăpat civilizaţia din ghearele barbariei.
La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanimă a rezoluţiei, Unirea Transilvaniei cu România era săvârşită.

bsea.png


Şi B-Sea şi-a schimbat emblema în cinstea Marii Uniri! Posibil ca mulţi să nu fiţi patrioţi, nici eu nu sunt foarte patriot, dar sper totuşi să vă aminiţi ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie 1918!
 

DeletedUser

Şi eu care spuneam că nu sunt prea patriot. Voi nu aveţi nici o treabă cu această ţară, cum s-o numi... România, asta!

Pentru noi, 1 Decembrie este doar o zi liberă la servici, un concediu scurt fără plată, ce să fie 1 Decembrie ? Mai vedem nişte steguleţe în 3 culori agăţate peste tot!

Vorba lui unguru89 poate steagul Ungariei arăta mai frumos.
 

DeletedUser

:D
ai trecut cam rapid de la halloween la Marea Unire, probabil din cauza asta pentru majoritatea nu prea prezinti tu garantie in ce priveste patriotismul
 

DeletedUser

:D
ai trecut cam rapid de la halloween la Marea Unire, probabil din cauza asta pentru majoritatea nu prea prezinti tu garantie in ce priveste patriotismul

Ce inseamna patriotism pentru tine? Poate nu ai inteles cuvantul. Sau chiar daca intelegi cuvantul nu pricepi ce reprezinta el. De ce nu poate cineva sa sarbatoreasca si Halloween si Ziua nationala?
Si Smoke chiar nu promova patriotismul, nu facea campanie. Eu personal ii multumesc ca ne ofera din cand in cand cate o lectie de istorie. Dumnezeu ne e martor ca avem nevoie de ea.
 

DeletedUser

:p
inteleg ca vrei sa-ti aperi mult iubitul conducator, dar in felul asta nu il ajuti deloc
evident, nu are nici o treaba patriotismul cu sarbatorirea halloween-ului, dar in momentul in care acorzi aceeasi atentie unei sarbatori celtice si unirii nationale apar ceva dubii asupra patriotismului, si apar impresii de "bagator de seama"
nimeni nu zice ca ar fi, doar apar dubii :eek:

problema mea nu a fost cu articolul, ci cu post-ul care a urmat:
Si eu care spuneam ca nu sunt prea patriot. Voi nu aveti nici o treaba cu aceasta tara, cum s-o numi... România, asta!...

daca folosea "noi" in loc de "voi" nu aveam nici o problema
pe moment singurele miscari nationaliste active din tara sunt probabil "honor et patria" si "noua garda" (desi e posibil sa fie putin alterat la mine termenul de "activ" din cauza varstei)
cum una e de peluza, si cealalta incearca in continuare "uniunea Romaniei cu Dumnezeu" nu se poate cere nimanui ca pentru a fi patriot sa aleaga una din ele (dar pot sa pun pariu ca cel care a zis "voi" nici macar nu a auzit de vreo una din ele)
dar, in acelasi timp, sa-i judeci pe toti ceilalti neavand nici cea mai vaga idee cine sau ce sunt nu suna prea bine, nu? :p

sunt de acord ca toti avem nevoie din cand in cand de cate o lectie de istorie, si cat timp e corecta o poate tine oricine si vom invata ceva din ea, dar nu oricine ar trebui sa-i judece pe ceilalti, nu de alta dar in momentul ala si ceilalti pot judeca, si e posibil ca judecata lor sa cada ceva mai bine :p

la multi ani!
 
Ultima editare de un moderator:

DeletedUser

Hakuna, eu zic sa revii la statutul de blonda, sexy, 18 ani (oltenia / caracal), asta de tip extravagant si inteligent, nu te prinde bine.

:))

Si, da!

La multi Ani, ROMANIA!

Corect este ca nu multa lume stia ce s-a intamplat in 1918 pe aceasta data, dar acest lucru nu mi se pare un motiv pentru a face discriminari intre membrii patriei noastre, pentru ca din moment ce sarbatoresti aceasta sarbatoare asa cum se cuvine si intr-adevar simti ca este 1 Decembrie , si si spirit de Roman (eventual te mai pasioneaza si cateva filme istorice) cred ca este mai putin esential daca stii de la A la zet, ceea ce s-a intamplat pe acea data, e corect, suntem romani iar pentru cultura noastra generala ar fi fost frumos sa stim (majoritatea), dar, faceti un sondaj de opinie printre prieteni si vedeti cati stiu cu adevarat ceea ce serbam astazi (si cati stiu ca este doar "ziua nationala") fara a mai face orice alta legatura cu 1918.

Acest lucru peste ani si ani, va fii pierdut, sau cel putin va mai exista in mintea a prea putin romani.
 
Ultima editare de un moderator:
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus