Datini si obiceiuri

  • Autor subiect DeletedUser35749
  • Data de început

DeletedUser35749

Am creat aceasta tema pentru a va prezenta cateva datini si obicei din zona Moldovei mai exact din Dofteana, Darmanesti, Asau judetul Bacau


In aceste zone au loc cele mai frumoase obiceiuri populare care au incantat localnicii an de an, din cele mai vechi timpuri : Plugul, Irozii, Jianul, Mascatii, Jocul Ursului, Jocul Caprei, etc..

730.jpg


.Dintre toate aceste datini, cele mai spectaculoase sunt jocurile cu masti, cel mai interesant si inedit fiind « Jocul Ursului ». La originea acestui obicei sta lupta ancestrala dintre om si fiarele naturii, indeosebi ursul care cobora in gospodarii cauzand pagube si uneori atacand omul. De aici se trag unele strigaturi ale jocului.
Un alt filon al « Jocului Ursului » este reprezentat de ursarii care colindau satele cu ursii « tamaduitori » care ii calcau pe cei ce sufereau de dureri de spate si astfel ii vindecau.


Jocul ursului la inceput...



In timp, Jocul Ursilor din Dofteana, Darmanesti, Asau a evoluat de la un simplu obicei la un spectacol de mari proportii, reprezentand o mandrie pe plan local


Mai recet....



Personajele

Ursul
Masca si corpul acestuia se confectioneaza specific zonei in unele zone din blana de oaie
Datini-Sighet-2006_15-17587.jpg
iar in altele sunt piei de urs originale, tabacite. Pe cap sunt aplicate diferite podoabe ca: oglinzi, beteala,tinte, atc. Ursul are un ciomag. El este legat cu un lant pe care il duce ursarul. Ursul sare pe doua picioare si joaca dupa strigaturile ursarului mormaind mereu.

Ursarul
Poarta haine de culoare inchisa,. In picioare are cizme. Pe cap are caciula neagra. Foloseste o toba pe care o bate in ritm sacadat, dupa care joaca ursul.

Fluierarul
Are haine tiganesti obisnuite. Fluierarul cantao melodie in ritm vioi, specifica pentru jocul ursului


Versuri

Ursarul:

Buna seara gospodari!
Venim cu ursul din deal,
Daca bine si voiti
Ursul nostru sa-l primiti!

Na! Na! Na! Martine, na!
Nu te da, nu te muia,
Ca pun mana pe nuia,
Si nuiaua-i de rachita,

Hai, Martine, la pamant,
Si asculta-ma ce-ti cant!
Cand erai mai mititel
Erai tare frumusel,

Dar de cand ai crescut mare,
Ma dai jos de pe picioare!
Na! Na! Na! Martine na!
Mai intoarce-te asa!

Joaca, joaca, Mos Martine,
Ca-ti dau miere de albine
Joaca, joaca tropotit
Ca tiganul la prasit!

Ursul meu din Spania
L-am adus cu sania!
Joaca, joaca, urs nebun,
Ca de nu-ti fac pielea scrum!

Merge roata pravalita.
Na! Na! Na! Martine Na!
Joaca, joaca, nu mai sta!

Foaie verde de bradut,
Ursul meu cu doi puiuti,
Foaie verde de dudau,
Ursul meu de la Bacau

A venit la dumneavoastra
Ca sa joace-o ursareasca
Na! Na! Na! Martine, na!
Nu te da nu te muia!

Joaca, joaca, ursule,
Ca s-or coace murele,
Mai tare te-i ingrasa
Si prin case vei juca.

Salta, salta tot mai sus,
Ca si anul care-i dus!
Ia apleaca-te in jos,
Sa saluti gazda frumos!

Foaie verde de secara,
Sa iesi ursule afara!
Foaie verde de stejar
Sanatate, gospodari!

La anu’ si “La multi ani!”


Ursul de la Darmanesti -Reportaj.

URSII SI IROZII DIN DARMANESTI BACAU 31.12.2009

Jocul caprei.

6851262078145__capra.jpg


Capul caprei este confectionat din lemn de mesteacan cioplit in forma cea mai apropiata de reprezentarea naturala, partea de jos a botului fiind lucrata intr-un lemn aparte prins cu un cui, astfel incat tragandu-se de sfoara cu care este prins, botul caprei sa poata clampani. In partea de sus a capului se fixeaza coarnele (capriori), alteori simple imitatii de lemn, capul fiind apoi completat cu urechi, ochi de margele, tinte de alama, totul pentru a reda veridic simbolul pe care il reprezinta. Capul astfel construit se fixeaza intr-un suport alcatuit dintr-un bat de lungime variabila in functie de inaltimea interpretului. Corpul caprei este format dintr-un laicer, lasandu-se loc liber pentru ca interpretul sa poata vedea actiunea pentru a se putea integra jocului. Impodobirea caprei nu are ingradiri, facandu-se in functie de fantezia si personalitatea fiecarui interpret. Laicerul va fi impodobit cu fragmente de oglinzi, coarne cu canafi de lana colorata, beteala, clopotei.

Fluierasii interpreteaza jocul caprei, iar ciobanul, avand in mana o bota, va dirija jocul acestora adresandu-le strigaturile: Pe munte cu florile Pasc ciobanii caprele. Ta ta caprita ta. La stanga si la dreapta. Vine cerbul de la munte C-o steluta-n frunte. Frunza verde baraboi, Hai sa mergem inpoi. Bine-i sade caprei mele Cu cercei si cu margele. Asta-i capra nazdravana cu laicer si cu naframa. Frunza verde si-un harbuz, Tine, capra capul sus! S-apoi verde lemn sucit, Jocul nostru s-o gatit.

Strigaturile la acest joc variaza si in functie de interpret. Urmeaza apoi un dialog intre cioban si negustor in legatura cu vinderea unei capre. Dupa jocul caprelor urmeaza travestiul urs, jucat cu dezinvoltura de ursar pe melodii presarate cu numeroase strigaturi



Capra...(Bucovina)



Mascatii.


Sunt grupuri de oameni echiapti cu diferite costume caraghioase care colinda strazile si casele oamenilor pentru a alunga sprijitele rele.


ursi-17.jpg

Mascatii :)



Ceata din Stanesti judetul Bacau

Si pe aceasta cale tin sa va si urez SARBATORI FERICITE SI UN AN NOU PLIN DE IMPLINIRI.
 
Ultima editare de un moderator:

DeletedUser35749

Stiu ca aveti obiceiuri frumoase si acolo, dar ursii nu sunt ca aici :D
 
Sus