Dezbatere Politica

  • Autor subiect DeletedUser35377
  • Data de început

DeletedUser35377

As dori sa propun pentru amatorii genului,urmatoarea tema:

Care a fost in conceptia ta cel mai bun model de conducere din perioada moderna?

1.Fascist...De ce?

2.Comunist....De ce?

3.Capitalist....De ce?

Sper ca va fi si pe placul moderatorilor acest topic
 

DeletedUser40739

Interesant topic murron. Si totusi pui intrebarea doar pentru cazul Romaniei sau la general ?
 

DeletedUser23722

As dori sa propun pentru amatorii genului,urmatoarea tema:

Care a fost in conceptia ta cel mai bun model de conducere din perioada moderna?

1.Fascist...De ce?

2.Comunist....De ce?

3.Capitalist....De ce?

Sper ca va fi si pe placul moderatorilor acest topic

tu nu stii ca despre politica si despre religie nu trebuie sa vorbesti?cred ca vrei sa isi ia lumea bann.uri pe aici:D
 

DeletedUser1195

Glumesti?
Cine ar putea adopta ca model ideal de conducere pe cel fascist sau pe cel comunist ?
Atat modelul comunist si cel fascist au fost bazate pe discriminare: cel comunist discriminare de orientare politica ( vezi sloganul "Cine nu e cu noi, e impotriva noastra" ) si cel fascist bazat pe discriminare rasiala. Ambele au aplicat modelul de conducere prin suprimarea fizica a celor ce nu se inregimentau modelului propus.
De fapt "capitalismul" este un model economic , nu de conducere, ar fi trebuit pusa acolo ca optiune:democratia. Puternica sau anemica (asa cum din pacate e democratia la noi) e de preferat oricaror regimuri politice dictatoriale, fie fascism, fie comunism, fie militar.
 

Adenauer

member
Scor reacție
105
Personal, consider ca cel mai bun model de conducere din perioada moderna si contemporana este cel al democratiei.
De ce?
1.Deoarece se ghideaza dupa reguli, reguli bine definite si foarte greu de trecut peste ele (Constitutia).
2.Are un sistem foarte bun de reprezentare al populatiei, de obicei sunt reprezentate in procesul de guvernare al statului atat majoritatea, cat si minoritatea, pe principiul Puterii si Opozitiei.
3.Puterea este diluata intre mai multe institutii, fapt ce face ca siguranta cetatenilor sa fie garantata intr-o mare masura.
4.A castigat cele 2 razboaie mondiale. :D
5. Deoarece este si cel mai des intalnit model de guvernamant, face usoara si crearea prosperitatii popoarelor, prin schimburile de produse dintre ele. A se vedea UE, NAFTA si altele...
As mai avea si altele de spus, momentan ma opresc, dar voi mai interveni cu siguranta.

PS: Interesant topicul.
 

DeletedUser

Idee super, discutii despre politica.
Fara sa-l contrazic prea tare pe adenauer care e tatic in ale politicii :D imi permit sa fac niste mentiuni.

1) fascismul si comunismul ar trebui puse in aceeasi barca. Partidul fascist era tot extrema stanga a Germaniei interbelice (comunismul = extrema stanga), in timp ce comunismul a fost "aceeasi marie cu alta palarie" timp indelungat, deja putem vorbi de un secol de existenta a comunismului.
Asadar nu avem o impartire intre Dreapta (Liberalismul) si Stanga (Socialismul).

2) Capitalismul deja este verificat ca sistem de oranduire sociala. Este ceea ce a ramas in urma evului mediu, cand oranduirea era feudala, taranii apartineau unui nobil si burghezia (locuitorii burg-urilor - oraselor medievale) abia aparea la orizont ca patura sociala. Are mai multe secole adunate in care s-a format si s-a cizelat. Intr-adevar are mult mai multe avantaje fata de celelalte forme de oranduiri sociale, dar are un singur defect major - pune accentul pe capital. Pe bani adica.
Cei care au bani, au totul, cei care nu au bani, nu au nimic. Este in final, o forma de gestiune a banilor, din ce in ce mai perfectionata, nicidecum ce ar trebui sa fie - o forma de protectie a rasei umane. Oamenii se impart in bogati si saraci si - in functie de nivelul tarilor de care vorbim , putem clasifica si tarile ca fiind "bogate" sau "sarace".

Capitalismul este - pana la proba contrarie - cea mai buna forma de existenta a unui stat, dar permite existenta paturilor sociale. 1% din populatia globului detine peste jumatate din averea mondiala. Eu zic ca e un pic incorect fata de ceilalti 99%.

3) Despre comunism - eu spun doar ca nu s-au atins inca toate stadiile evolutiei acestui mod de oranduire sociala. Eu personal am o simpatie pentru stanga, pun accent pe protectia sociala, pentru ca mi se pare incorect ca serviciile medicale, invatamantul, insasi existenta unui individ sa fie legate de situatia lui materiala.
Adica - din aceste puncte de vedere era mai bine in comunism decat e acum in capitalism. Daca PCR si Ceausescu si toti cei dinainte de revolutie ar fi avut inspiratia sa nu inchida granitele si sa nu faca la fel ca la nord-coreeni - cultul personalitatii - poate ca altfel ar fi stat lucrurile acum. Exemplul Chinei mi se pare elocvent - daca nu e inca, in mod sigur va ajunge cea mai mare putere economica a lumii. Si va ajunge astfel protejand si omul de rand, asigurandu-i locuri de munca - fiecaruia pentru nivelul lui, asigurand sanatatea, invatamantul.. siguranta cetateanului (tehnica medicala se produce in China, la invatamant stau foarte bine chinezii, iar la siguranta - la ei inca exista pedeapsa cu moartea).
Si ei au totusi o istorie de multe secole, chiar milenii in care au fost un motor de dezvoltare a rasei umane. De la ei vin multe inventii in toate domeniile.. deci, sunt o rasa de oameni care ajuta, nu trag in jos dezvoltarea speciei umane.
 

DeletedUser

un topic pe gustul meu.

sa incepem. un sistem fascist de lucruri intr-o tara in care nu mai exista un tipar evidentiat din punct de vedere al rasei (oricare) nu prea poate sa existe. putem spune un sistem national socialist mai mult. iar in cazu tarii noastre, nu ar merge din prima...din pacate, dar asta e doar un punct de vedere.

comunist...ca idee era bun, dar punerea lui in aplicare cam a scartait grav, dovada stau cele 100 de milioane de morti cauzate din cauza aestui regim, plus multe alt emilioane de suflete schilodite. si sistemul de mai sus a creat morti dar mai putini in comparatie cu acesta.

capitalist zis si democratie. sincer o prostie mai mare decat asta...nu exista, poate doar anarhia. de ce? simplu. luam un exemplu la scara redusa.
votarea: 100 de oameni se duc sa voteze un candidat pentru o anumita functie in stat.
sa zicem ca acel candidat este corupt si un om care distruge si nu creaza nimic. totusi cam 60-90 de oameni il vor vota daca le va da mici, ulei, zahar, faina, bani, autorizatii pentru firme etc
ceilalti 10 care mai mereu sunt intelectuali nu-l vor vota pentru ca stiu cat de rau o sa fie cu el. dar cum majoritatea decide, in cazul nostru 50%+1...omul rau o sa fie ales. cu ce a ajutat democratia...cu nimic, mai mult a facut rau.
eu sunt de parere ca nu toti oamenii merita sa voteze, pentru ca nu au capacitatea de a intelege anumite lucruri. faptul ca ai peste 18 ani nu-ti confera dreptul de a vota. poti sa fii la 20 de ani si sa fii un ratat care se dorgheaza dar totusi ai drept de vot...unde este corectitudinea? sincer, mie capitalismul mi se pare un lucru rau, distruge oameni si familii, natii intregi fara ca ei sa simta macar. cati nu sunt inglobati de datorii in acest moment...oare cati bani au de luat bancile de la populatie?

in toate situatiile daca ai pile relatii cunostinte...poti fii privilegiat. aici e marea greseala. nu suntem egali, unii mai avem si asi in maneca, altii nu. si as mai avea de scris dar ma opresc pentru ca sunt obosit.
 

DeletedUser

"...nu exista, poate doar anarhia. de ce? simplu." - de acord, aici e esenta tuturor dezbaterilor de buna credinta

super tema, ma bucur ca s-a aprobat
 

DeletedUser1195

Si eu sunt de parere ca in curand China va domina lumea. Si nu pentru ca asa e prezis. :)
Dar au reusit sa imbine fericit ideologia de stanga , marxista, care in principiu nu e de dezavuat, avand la baza protectia sociala, cu dezvoltarea economica de tip capitalist.
Luand in calcul si faptul ca sunt un popor muncitor, talentat si disciplinat, nu vad ce ii va opri dintr-o evolutie exemplara.
 

DeletedUser38023

Comunism, ca sa nu ne para chiar atat de dura dictatura inevitabila care va urma.. :rolleyes: Avem nevoie de antrenament .. :D
 

DeletedUser

interesante pareri, felicitari pentru tema:)

ma intreb daca nu cumva America va pune bete in roate Chinei??
 

Adenauer

member
Scor reacție
105
In cazul in care s-ar intampla asa ceva, asteapta-te la ce e mai rau. In actualele conditii geopolitice un conflict deschis intre SUA si China ar insemna cu siguranta un nou razboi mondial :). Dar...revenind la tema :D.

Toate formele de guvernamant puse in discutie au plusuri si minusuri. Niciunul dintre ele nu are numai avantaje sau numai dezavantaje. Problema se pune in felul urmator, si problema asta se pune incepand cu Sf. Augustin si a lui Cetatea Lui Dumnezeu. Din cele mai vechi timpuri se tot cauta sistemul perfect de guvernare, Toma D`Aquino(Cetatea Soarelui), Thomas Hobbes (Leviatanul, in care se discuta despre crearea statului, si comparatia sa cu creatura mistica numita Leviatan, o creatura ce inglobeaza toata populatia si actioneaza ca un tot unitar) John Locke si al lui Al doilea Tratat despre ocarmuire, de ce nu, chiar si Machiavelli (Principele, la un moment dat discuta despre cum trebuie sa fie principele, sa fie urat sau iubit de populatie? sa fie dur sau bland? sa fie viclean sau sa inspire forta...etc...) si continuand cu J.J. Rouseau (Contractul Social, discutia despre renuntarea la starea naturala a omului, starea de libertate absoluta sau cum probabil i se spune acum, anarhia, in momentul asta se pune capat de catre filosofi ideii de anarhie, se considera ca fiecare cetatean trebuie sa renunte la o parte mica din suveranitatea sa proprie, pentru a creea statul. Acest stat il va proteja si-l va ocroti de cei ce-i vor face rau, atat timp cat va respecta regulile Contractului Social, cine nu respecta regulile va fi sanctionat aspru de catre stat, a se intelege personificarea tuturor celorlalte suveranitati puse la un loc. De asemenea, se pune in discutie daca omul este de la natura rau sau bun, se ajunge la concluzia ca omul este RAU, in mod natural, ca este indreptat spre nelegiuiri si fapte rele, crime, viol, etc., dar prin educatie aceste porniri naturale sunt stopate, iar atunci cand nu sunt stopate prin educatie, intervine statul. Citatul celebru, Omul se naste liber dar peste tot el este in lanturi.) sau cu John Stuart Mill (Despre Libertate, se discuta despre libertatea civila sau sociala, si anume, esti liber sa faci orice vrei tu atat timp cat nu ma afectezi in mod negativ pe mine). Poate, spun poate deoarece nu stim nimic sigur singurul care a gasit un sistem teoretic perfect este Karl Marx in ceea ce el numeste Capitalul si Manifestul Partidului Comunist (desi in ultima se delimiteaza un pic de perfectiune, prin aparitia unui grup conducator. Ce spune Marx? Toti oamenii sunt egali, niciunul din ei nu are voie sa detina mai mult capital decat ii este necesar. De asemenea, fiecare cetatean trebuie sa munceasca atat cat este nevoie pentru el si familia sa, dar sa munceasca in asa fel incat sa fie util si statului. Sistemul nu are niciun grup de oameni cu o alta scare sociala, uniformitatea face ca nimeni sa nu aiba niciun fel de probleme de natura politica, financiara sau sociala. Desi suna perfect, sistemul imaginat de Marx nu a reusit niciodata sa fie implementat, el face referire la Comuna din Paris, un eveniment anarhic de o durata scurta, de asemenea, ceea ce s-a numit Revolutia Rusa din februarie-noiembrie 1917, a avut parte de o oarecare farama de sistem perfect, deoarece marinarii din Petrograd s-au organizat de asemenea intr-o societate uniforma, fara "gradati" , fiecare avea aceleasi drepturi si aceleasi indatoriri, fiecare voce conta in luarea deciziilor micii lor "cetati". Spun ca nu este posibila o asemenea solutie de guvernare deoarece nu poate fi aplicata decat pentru un numar restrans de cetateni, nu se pot face auzite, 200000000 de voci, spre exemplu. ).
Filosofii moderni si contemporani au trecut intr-o oarecare umbra celelalte sisteme de guvernare, cel fascist si cel comunist (tocmai datorita faptului ca s-au dovedit falimentare, niciunul nu a reusit sa treaca de cel mai important factor, timpul. Oamenii nu au rabdare, daca nu le convine sistemul, il schimba, a se vedea schimbarea monarhiei, caderea comunismului s.a.m.d. pe cand singurul sistem ce a aparut si momentan face fata oarecum bine problemelor societatii contemporane este cel democratic. Democratie sociala, cazul UE. sau democratie liberala, cazul SUA, sau chiar o urma de capitalism democratic in comunismul chinez).


In speranta ca nu am plictisit pe nimeni (sau nu pe multi din cei care vor citi), nu am pretentia sa fi epuizat subiectul sau sa fiu corect in argumentare, am facut o FOARTE SCURTA incursiune in istoria filosofiei politice.
 
Ultima editare:

DeletedUser28967

Democratia a aparut cel mai repede in sec XI-lea Î.Hr. in Athena(Grecia) chiar in saptamana asta am avut ca tema subiectul de aici..
 

Adenauer

member
Scor reacție
105
Da, Eminem, ai dreptate, democratia din Atena era una prin participare directa(toti cetatenii participau la procesul de luare a deciziilor), deoarece erau in cetate aproximativ 5000 de cetateni (acesti cetateni erau oameni liberi, sclavii, mai multi la numar nu erau cetateni si nici nu aveau drept de vot, asta este oarecum diferenta de baza intre democratia ateniana si cea de acum, reprezentativa).
 

DeletedUser35377

citesc ,si vad extrem de multe clisee,sau lucruri spuse fara o baza anume.

Practic cum poti spune ca cea mai buna forma de conducere este democratia capitalista?

In societatea capitalista,se doreste creerea unei lumi uniforme,fara diferente religioase,rasiale,politice sau culturale,in viziunea capitalista,acesta fiind cel mai bun mod de pastrare al status quo-ului.Acelasi lucru au incercat sa-l faca si comunistii,uniformizare,ateism,monopol economic etc. pana la stadiul in care omul era doar un "bun".Diferenta comunismului din tara noastra a fost insa faptul,ca regimul ceausist ca si cel al lui Dej,prin exacerbarea nationalismului au reusit sa dea oamenilor de rand un scop,acela de "bine comun".De asemenea si patriotismul a fost accentuat in special in regimul ceausist,dand practic o semnificatie mai avansata vietii sociale umane.Aici insa comunismul si capitalismul difera,capitalismul distrugand viata sociala,nepermitand prezenta nationalismului sau a patriotismului in cadrul societatii.Si este sincer un lucru normal,capitalismul de astazi provenind din SUA,stat format artificial ,acum 300 si ceva de ani,care nu are o cultura/istorie/limba/traditie proprie si doreste sa extinda aceste idei antinationale si in tarile din Europa,care practic au modelat societatea de astazi.
Revenind,capitalismul este in opinia mea,un sclavagism modern,mai lipseste decat jugul in jurul gatului si aia e.

DAR

In opinia mea,capitalismul nu este atat de rau ,pentru un stat ca SUA sau Canada,pentru ca acestea fiind state articifiale ,nu au nevoie de un obiectiv atat de maret precum unitatea nationala,sau puritatea culturala,deoarece cum am spus mai sus sunt state articifiale ce nu au traditii proprii ci imprumutate de la colonistii europeni.

Insa pentru un stat cu o istorie,cu o cultura,cu un popor conservativ cum suntem noi est-europenii aceasta forma de conducere a produs si va produce numai rau.

Singura democratie,care chiar era democrata,a fost cea ateniana,si nici aceea nu a mers foarte bine,oricum nu ar mai fi posibila in zilele noastre.Prin democratie,intelegem un intreg sistem de coruptie,ce doreste transformarea umanitatii in muncitori fara creier ce le umplu conturile din banci.

Plecand de la aceasta premisa,ca imperialismul capitalist doreste o societate lineara,in care ciocoii conduc umanitatea ca pe niste vite,va intreb cum puteti sustine o astfel de ideologie?Fara identitate nationala,omul este condamnat
 
Ultima editare de un moderator:

DeletedUser

monarhia constitutionala ce implicatii ar avea in Romania? Este posibila o forma de guvernare de acest gen?
 

DeletedUser40739

murron se vede de la kilometrii distanta ca tu esti nationalist, asta facand o paranteza.
Nu toti sunt ca tine, cei drept sunt de acord cu ce-ai spus mai sus dar gandeste-te ca unii chiar isi merita soarta ( aceea de a fi controlati ~ lasandu-i liberi vor ajunge sa-si duca mai departe gena tampita ), sa-i omori nu e o optiune ( exista un Dumnezeu acolo sus si acelasi sange il avem cu totii ), sa impui dictatura comunista nu mai functioneaza pe la noi, fascism si nazism nu merge pentru ca aia sunt rasisti si va fi o 'vale a plangerii' pe Pamant (si nu numai din cauza antisemitismului ).
Si atunci ce optiuni mai sunt ?
 

DeletedUser40739

eminem 99 asta e o interpretare gresita consider eu ( un neavizat ) .. de ce ?
Pentru ca Romania are oameni de toata stima, caractere puternice, oameni care pot schimba ceva dar care totusi nu ies la interval .. de ce ?
Pentru ca au obosit, candva luptandu-se cu morile de vant .. nu trebuie spus f**k you Romania ci mai degraba, f**k you tuturor politicienilor infecti care s-au ocupat doar de bunastarea lor si a apropiatilor lor si f**k you tuturor cretinilor manelizati pana in maduva oaselor si care 'ar trebui batuti de mici cu parul fara numar' - Smiley.
 
Sus