Triburile si legalitatea

  • Autor subiect DeletedUser31998
  • Data de început

DeletedUser31998

Buna seara,


In urma spargerii contului unui prieten - care se intampla sa aiba conturi pe mai multe lumi - a distrugerii satelor si a transferului de premium catre anumite alte conturi, un grup de cateva minti inca neobosite am decis sa facem mici sapaturi pentru a vedea in ce masura un asemenea act incalca vreo lege a Romaniei.

Inainte de toate, multumim administratorilor jocului pentru returnarea punctelor premium care - spunem noi - au fost "furate". De asemenea tin sa multumesc lui Andrei (MisterA) pentru informatiile pretioase pe care mi le-a oferit cu privire la drept si mai ales la "dreptul informatic" (cel referitor la spatiu nostru virtual).

Cateva articole din Codul Penal care se refera la cazul nostru:

Art. 365 - Operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice

(1) Fapta persoanei care, fără drept, produce, importă, distribuie sau
pune la dispoziție sub orice formă:
a) dispozitive sau programe informatice concepute sau adaptate în scopul comiterii uneia dintre infracțiunile prevăzute în art. 360—364;
b) parole, coduri de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau parțial la un sistem informatic, în scopul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute în art. 360—364, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Deținerea, fără drept, a unui dispozitiv, a unui program informatic, a unei parole, a unui cod de acces sau a altor date informatice dintre cele prevăzute în alin. (1), în scopul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute în art. 360—364, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 249 - Frauda informatica

Introducerea, modificarea sau ștergerea de date informatice,
restricționarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcționării unui sistem informatic, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Art. 302 - Violarea secretului corespondentei

(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea, fără drept, a
unei corespondențe adresate altuia, precum și divulgarea fără drept a conținutului unei asemenea corespondențe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greșeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) au fost săvârșite de un funcționar public care are obligația legală de a respecta secretul profesional și confidențialitatea informațiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conținutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoștință de aceasta din greșeală sau din întâmplare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(5) Nu constituie infracțiune fapta săvârșită:
a) dacă făptuitorul surprinde săvârșirea unei infracțiuni sau contribuie la dovedirea săvârșirii unei infracțiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(6) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Art. 360 - Accesul ilegal la un sistem informatic

(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepsește cu
închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârșită în scopul obținerii de date informatice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârșită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
http://e-crime.ro/ecrime/site/ -> pentru cei interesati sa aprofundeze subiectul.

Legislatia privind fraudele informatice in Romania este inca intr-un stadiu incipient, insa treptat ne aliniem si noi "lumii civilizate".

Pe scurt: spargerea unui cont inseamna incalcare a legilor Romaniei si se pedepseste conform Codului Penal.
Spargerea unui cont si transferul de premium inseamna deja si furt si agravarea circumstantelor.
Legea ne permite asadar ca in cazul in care nu suntem extrem de iubiti si cineva se decide ca mai bine ar sta la el contul unei alte persoane, sa ne adresam instantelor judecatoresti ale Romaniei.
Faptul ca mailul se poate schimba pe un cont doar dupa doua saptamani de la introducerea unei noi adrese inseamna ca - daca avem minimum de grija fata de contul nostru, nu putem pierde un cont, iar daca dorim putem vedea extrem de usor (la Setari -> Login) IP-ul celui care s-a logat pe cont. De aici orice demers in instanta isi poate urma un curs nu extrem de complicat. Dimpotriva.

Am scris aceste randuri cu speranta ca pe viitor cei care au asemenea idei se vor gandi de doua ori inainte de a incerca sa sparga un cont sau sa ghiceasca o parola. Nu uitati ca este un joc si nu suntem aici pentru a castiga sate sau lumi, ci pentru a ne face prieteni si a ne face respectati.

O seara cat mai placuta si un joc cat mai curat.
:)
 

DeletedUser

In primul rand parerea mea e ca ar trebui definita "proprietatea" cuiva.
Nu stiu daca sunt multi cei care au citit vreodata "conditiile si termenii" puse yahoo, gmail, facebook sau orice alt mare ofertant de e-mail free. La inceput - atunci cand se creeaza un cont - exista "I agree to.., lincense and agreeements terms". Ar trebui citite regulile alea de toata lumea.. daca tot sunt acceptate.
Ar trebui sa ne intre in cap ca orice e free nu e chiar free, intotdeauna exista altii care au de castigat mai mult din gratuitatea asta.
Ar trebui sa inchidem ochii la acele conditii gen "yahoo isi rezerva drepturile de a folosi informatiile din contul respectiv oricum are chef", si "se accepta punerea la dispozitia serviciilor de interes national sau anchetelor legale a informatiilor din conturi".
Asta inseamna nimic altceva decat ca - in loc sa cheltuiasca zeci de milioane de dolari in operatiuni de arhivare si catalogare a fiecarui individ de pe planeta asta, americanii prefera sa primeasca zeci de milioane de dolari prin operatorii gen yahoo, gmail, hotmail, facebook, twitter, pentru a avea catalogat totul, dosare arhivate frumos, cu poze detaliate, cu ce a facut anul asta la mare, la munte, in programul de zi cu zi fiecare utilizator de astfel de conturi gratis.
Fiecare utilizator al internetului are propriul lui dosar, si ce mi-a deschis ochii a fost cazul unui profesor de geografie - care a accesat - prin intamplare - niste harti la care nu ar fi trebuit sa aiba acces. Hartile erau destinate studentilor, el doar vroia a-si exercita profesia.. si a avut de dat explicatii o zi intreaga la SRI.
E simplu de asociat 2-3-5-10 conturi unei adrese de IP, care are o corespondenta intr-o locatie reala, bine determinata.
Cei care isi inchipuie ca un cont gratis e pomana, ar trebui sa inteleaga ca un cont gratis e doar o modalitate de a fi controlati, verificati, inventariati.
Nu mai discut de cazurile (putine, dar totusi reale) in care un doctor/cercetator/inginer/profesor specialist intr-un anumit domeniu isi trimite prin internet mailuri si studii aprofundate despre o tema anumita. Evident, totul ajunge acolo unde trebuie, cu un minim de efort.
Furtul cel mare nu se produce la nivelul a 500 de sate fictive.

Despre problema de mai sus - atata timp cat o sa aveti e-mailuri gratis, o sa fiti expusi anumitor riscuri (sunt o seama de virusi, key-logg-ere, programe destinate sa faca un singur lucru - sa fure informatii de la voi din calculator). Prin yahoo messenger se transmit - sub forma de braduti, iepurasi de pasti, chestii dragutze, primite de la domnisoare de 20 de ani care se plictisesc singure si care ar vrea sa-si petreaca timpul cu un tip cunoscut pe internet cu 10 minute in urma.
Cele descrise mai sus sunt reale, si sunt constatate de mine in decursul a multi ani de studiu in acest domeniu (un hobby daca vreti).
Daca va ganditi ca yahoo-mail-ul va apartine, va inselati, si puteti pierde mult mai multe informatii decat 200 puncte premium (bunaoara informatiile unui card bancar, utilizate pentru a cumpara puncte premium). Puteti ramane fara bani in cont, ba - cine stie ce ilegalitati sa fie comise in numele vostru.
Daca intr-adevar yahoo si microsoft ar fi fost interesati sa elimine orice risc din windows, din yahoo messenger - fiti siguri ca ar fi facut-o, la sumele de care dispun si profiturile uriase incasate ar fi fost suficienta a 100-a parte pentru a securiza complet programul, a-l face aproape invulnerabil. Orice programator mediocru va poate spune ca in orice moment Bill Gates are acces la calculatorul vostru prin faptul ca are acces la partitia pe care instalati sistemul de operare Windows si daca i-ar trece prin cap sa stinga lumina pe jumatate de planeta (acolo unde e unde e noapte :) ) ar face-o fara nicio dificultate.
"Ei" sunt interesati doar sa acopere acele "bug-uri" - "scapari" sa le zicem care le ofera vulnerabilitate in fata legii, sa nu se trezeasca pierzand procese pe sume mai mari decat cele prevazute in buget. Nu intereseaza securitatea personala a individului.

Si aici nu vorbim de atacurile "hackerilor" de profesie, ale programatorilor de meserie, care doar asta vad in fata ochilor - linii de comanda si rutine de programare. Aici vorbim de atacurile oricarui pustan de 16 ani, gelos pe prietena lui de 14, ca l-a inselat si a stat de vorba cu vecinul ei mai mult decat trebuia.
Aceasta varsta - a adolescentei - pe langa frumusetea ei aduce si o serie de "surprize" hormonale, foarte naturale si foarte normale - si daca e sa facem o statistica - cam care e proportia persoanelor trecute de 50 de ani cu cont pe facebook, si care e proportia celor intre 14-18 ani, am vedea de fapt carui public-tinta se adreseaza toate "noutatile" informatice in domeniul divertismentului.

Asta e o discutie un pic paralela fata de tema propusa, dar care explica intr-o oarecare masura ce se intampla mai departe de furtul unui cont de la innogames.
innogames nu are nicio posibilitate sa contracareze astfel de furturi prin sistemul actual de autentificare (legat de o adresa de e-mail). Ei pot sa-ti dea premium-ul inapoi, pot sa baneze un IP, dar sunt o firma particulara, nu o institutie de stat, nu au cum sa aplice legi pentru ca nu sunt organe abilitate sa faca asta.
 
Ultima editare de un moderator:

DeletedUser9828

Despre problema de mai sus - atata timp cat o sa aveti e-mailuri gratis, o sa fiti expusi anumitor riscuri (sunt o seama de virusi, key-logg-ere, programe destinate sa faca un singur lucru - sa fure informatii de la voi din calculator). Prin yahoo messenger se transmit - sub forma de braduti, iepurasi de pasti, chestii dragutze, primite de la domnisoare de 20 de ani care se plictisesc singure si care ar vrea sa-si petreaca timpul cu un tip cunoscut pe internet cu 10 minute in urma.

eu am verificat cateva care se gasesc pe net pe mine si antivirusul le cam gaseste dar totusi nu primesc nimic de la nimeni
sunt multi care isi pun parola la cont numele echipei favorite si altele la fel de simple si cum unii nu au altceva de lucru dau la ghicit
pe un alt joc online se foloseste un user pentru a intra pe cont si alt user iti apare pe clasament asa nu mai poate sa iti dea nimeni la ghicit parola
 

DeletedUser5809

Sunt multe metode de a fura parola contului, keylogger, acele cookie, ca mai toti dati remember me si salveaza parola sub forma de cookie ca data viitoare sa nu o mai scrii, ceea ce este de multe ori o greseala. Eu personal m-am invatat minte, am un programel frumos de stocare a parolelor, cand intru pe un site si am avut cont pur si simplu apare optiune sa inserez nickul si parola, chiar si la messenger apare.
Parolele sunt protejate de algoritmi de la 256 biti in sus, alegi tu asta, plus ca daca ti se strica calculatorul, doar instalezi programul, browserul, dai load la parole si le ai iar. Tu ai doar un master password care poti sa o bagi si de la o tastatura virtuala.
Si asa pot sa am o gramada de virusi, nu au ce sa imi faca, dar oricum sunt atent.:D
 

DeletedUser

Jackass stie despre ce vorbesc :)
El e cel care are grija de sectiunea de scripturi, asa ca presupun ca are cunostinte vaste despre programare

Hai sa luam un exemplu: sa zicem ca un utilizator se duce sa depuna plangere penala.. ca i s-a furat parola.
El: Domnule politist, mi s-a furat parola de triburile, am pierdut 600 puncte premium
Politistul: Domnule cetatean, ce sistem de operare rulati?
El: Windows
Politistul: va rog sa-mi prezentati si mie licenta de functionare a windows-ului dvs, precum si a celorlalte programe instalate.
Stiti ca folosirea fara licenta a programelor e caz penal..

Adica.. inainte de toate trebuie sa ne gandim daca totul la noi e in regula, daca nu folosim programe piratate, si daca le folosim - cum au fost piratate, ce portite au lasat deschise, etc etc. Politistul pentru a construi un caz are nevoie de toate datele victimei, iar daca aceasta se afla in ilegalitate, nu prea are ce sa faca.

Despre keyloggere si virusi in general, atata timp cat o sa existe internet, o sa existe si programe - virus, care sa execute anumite rutine - unele sa ofere acces la calculatorul tau, altele sa fure date etc.
Nimeni nu poate fi 100% sigur ca in calculatorul lui nu se afla un virus. Un calculator 100% sigur e un calculator pe care nu ruleaza nimic, nu mai misca niciun program. Ceea ce e o tampenie, evident :)
 

DeletedUser

@dmn3: am avut un cont spart din prima incercare, cont la care doar eu am avut parola, parola care nu are nici o legatura cu mine sau ceva din obiceiurile mele, preferinte si tot asa. si totusi, a fost sparta din prima logare. telepatia nu cred ca functioneaza, nu cred in spirite care imi stau in spate cand tastez parola pe un cont pe care joc de proba, doar eu.
cavalleras a explicat extrem de clar ca furaciunea nu se rezuma la niste puncte premium sau niste sate dar, a dat si o portita celor ce practica astfel de furturi. recunosc, exceptand PC-ul de la munca, pe care l-am cumparat pe firma si m-a durut in bascheti ca platesc licenta, atat acasa cat si pe laptop am progame si programele instalate care de unde au nimerit. pot sa merg sa spun ca mi s-a furat o chestie pe care eu am furat-o la randul meu? nu. plus ca, traim totusi in romania, unde nu suntem bagati in seama nici cand ni se fura portofelul, cardul sau masina. am un prieten cu masina furata de aproape un an, full casco si toate cele. culmea, nu poate sa isi ia banii sau alta masina pt ca domnii care vegheaza la siguranta noastra nu au gasit masina si nu au inchis nici dosarul. si, in parerea lor, omu nu are cum sa isi ia banii ca exista si riscul ca peste 40 de ani sa ii gaseasca si sa isi recupereze masina. te baga dracu in seama pt o chestie d-asta, ce sa mai spun ca daca e sa o luam logic, cati jucatori majori are serverul? cati isi permit sa umble pe la politie si alte alea pt cativa euro pierduti pe joc?
problema e alta, nu incurajez furtul, dar nu ii inteleg rostul in joc... una e sa furi ca nu ai ce sa mananci si alta e sa furi ca sa demonstrezi ca ce?! ca esti smecher intr-o lume virtuala? imi e mila de cei ce o fac, pt mine una nu sunt decat niste RATATI si sper sa fie cativa din categoria asta si pe aici si sa arunce un ochi pe ce am spus. imi e scarba ca exista oameni care se preteaza la chestii d-astea pt un amarat de joc, categoria asta nu merita mai mult decat o flegma intre ochi
 

DeletedUser1284

Interesanta discutie!!

Mai oameni buni!!Renuntati fratilor la WIN si ia folositi voi LINUX...sa vedeti ce se intimpla-primul lucru este ca,sunteti invizibili oriunde pe NET-<deci greu de,depistat> asta inseamna siguranta maxima<aproape imposibil de spart parole> fara antivirusi instalati pe,PC...etc-succes alegerea este a voastra.
 

Rakanishu

Community Manager
Scor reacție
146
Mai oameni buni!!Renuntati fratilor la WIN si ia folositi voi LINUX...sa vedeti ce se intimpla-primul lucru este ca,sunteti invizibili oriunde pe NET-<deci greu de,depistat> asta inseamna siguranta maxima<aproape imposibil de spart parole> fara antivirusi instalati pe,PC...etc-succes alegerea este a voastra.

Subscriu...nu sunt un fan dar Linuxul si-a demonstrat fiabilitatea si siguranta, cel putin in ceea ce priveste lucrul si navigatul pe internet, fanii jocurilor vor fi contra...dar exista evident solutii, un boot linux de pe stick si ati rezolvat :D
 

DeletedUser5151

De aici orice demers in instanta isi poate urma un curs nu extrem de complicat. Dimpotriva.
.


Partea aceasta m-a amuzat teribil. Nu merita sa te duci sa dai pe cineva in judecata, nici macar la politie sa te duci sa il declari. (chiar daca ai toate celelalte treburi cat se poate de legale) :))
 
Sus