Pai am castigat tocmai pentru ca am citit mare parte azi din ea
Imi place ca e virulent antisemit dar nimeni nu comenteaza pe tema asta, in schimb ii improasca cu noroi pe alde Nae Ionescu, N. C. Paulescu, sau Nichifor Crainic. Si la fel se procedeaza cu Nicolae Iorga, la fel de antisemit ca si Eminescu, insa nimeni nu sufla nimic. Dar la Iorga e de inteles, cu ce mai dau in Miscarea Legionara daca marele lor "atu" era antisemit
Cu un singur amendament, antisemitismul lui Eminsescu este total diferit de antisemitismul lui Hitler. As putea zice ca antisemitismul lui Eminescu este antisemitismul asa cum este perceput el astazi.
Eu nu i-as spune chiar un antisemitism caci motivele lui Eminescu nu se leaga de rasa, motivele lui se puteau lipi de orice alte categorie, chiar si romanilor care se incadrau in acuzele aduse de Eminescu.
Pentru a intelege antisemitismul lui Eminescu, trebuie stiut si inteles cadrul istoric al acelor vremuri.
Pe vremea lui Eminescu, majoritatea evreilor erau emigranti veniti dispre Rusia, majoritatea intrati ilegal in tara si cu domiciliu ilegal. In acea perioada, unii cereau acordarea neconditionata a cetateniei romane tuturor evreilor intrati ilegal, alti nu. Printre cei care se opuneau acordarii cetateniei romane se afla si Eminescu.
Motivele lui impotriva acordarii cetateniei sunt simple si la obiect:
"Nu exista dar romani de rit izraelit, pentru ca nu exista izraeliti cari-n familie sa vorbeasca romaneste, pentru ca nu există izraeliti cari sa intre in relatii de casatorie cu romanii, c-un cuvant evreul e evreu, se simte evreu si pana acuma nici n-a voit să fie altceva decat evreu"
Deci Eminescu nu ii considera o rasa inferioara, ba chiar le reprosa ca nu se casatoresc cu romani, spre deosebire de Hitler care era total impotriva casatoriilor mixte.
O alta acuza adusa de Eminescu este imbogatirea prin munci ilicite si asuprirea celor saraci.
"Izraelitii, veniti mai ales din Galitia, calici lipiti pamantului, reusesc curand a se imbogati, nu doar prin spiritul de economie, prin cunostinte deosebite, ci prin abilitatea si prin ingaduirea in exercitiul manoperelor cele mai nelegiuite si mai ilicite, prin care exploateaza in continuu si cu constiinta pe locuitorii usurei si neprevazatori, prin silinta ce ei pun de-a pandi ziua si noaptea ivirea mizeriei spre a o exploata."
Cam acestea au fost si motivele legionarilor caci si antisemitismul Miscarii Legionare diferea de antisemitismul lui Hitler.
Numai ca, in perioada interbelica, evreii erau deja cetateni romani si existau chiar casatorii mixte. Deci primul punct invocat de Eminescu cade.
Ramane partea a doua, cea care de fapt se mai reproseaza si astazi, precum si autoizolarea lor fata de tot ce nu este evreu.
Nationalismul exacerbat a fost una din trasaturile acelei epoci si Romania nu a facut exceptie. Ceea ce mi se pare gresit este incercarea de a reinvia curente politice care isi au radacinile in realitatile interbelice. Legionarii cu bubele si partile lor bune, reflecta un curent de opinie foarte raspandit in epoca (probabil chiar majoritar) si
nu trebuie condamnati acei oameni, majoritate de buna credinta, pentru excesele care erau caracteristice epocii. Pentru cine nu stie legionarii au fost crunt reprimati si cand erau pasnici, si au rabdat fara riposta (eu i-as numi mai de graba masochisti). Asasinarea lui Codreanu si a liderilor legionari nu a fost provocata de atrocitati legionare ci de frica regimului forte a lui Carol al II-lea de popularitatea legionarilor. Carlistii au fost dusmanii cei mai aprigi ai legionarilor... si viceversa. Asta nu inseamna ca nu au facut si ei asasinate si greseli politice foarte mari.
Ah, si sa nu uitam... notabil e faptul ca, spre deosebire de celelalte organizatii nationaliste din Europa interbelica (croata, belgiana, maghiara, slovaca), Miscarea Legionara nu a fost incriminata de Tribunalul International de la Nuremberg. A fost scoasa de sub acuzare negasindu-i-se nici un pacat.
In ceea ce-l priveste pe Iorga... ca om a fost FOARTE dificil, nu s-a putut intelege cu aproape nimeni iar certurile pe care le provoca in Parlament sunt antologice.
Imi vine acum in minte, un schimb de replici in Parlament dintre Iorga si Maniu.
Iorga neros:
- Domnule Maniu, eu am scris istoria...
Maniu calm:
- Domnule Iorga, dumneata ai scris-o dar eu am facut-o...
Sper ca postul acesta sa fie un castig pentru cineva...