Măi băieţi,
lumea evoluează.
Jocul în sine evoluează.
Aş vrea şi eu să analizez situaţia, aşa că voi încerca să-mi exprim ideile cât mai clar şi fără să supăr pe nimeni (că abia am venit din vacanţă

).
Plecând de la cele două titluri, vă aduc aminte că acum 5,6 ani pe jocul ăsta nu existau atâtea scripturi, nu se investeau atâţia bani, iar internetul la modul general nu-ţi oferea atâtea alternative ca în ziua de astăzi. Nu aveau chiar toţi acces la internet şi nu existau opţiuni de conectare pe purtătoare în buzunar. Ţigările erau mai scumpe..

)
Legat de ce ne înconjoară, nu vreau să intru în polemici exprimând şi păreri pe baza încălzirii globale, politicii ş.a.m.d. , dar pe internet merge din rău înspre mai rău.
Timpul petrecut, conectat, este din ce în ce mai mult. Avem generaţii întregi de copii educaţi astfel, din păcate.
Şi jocul ăsta, ca oricare altă chestie de pe internet face legătura între două sau mai multe generaţii. Oferă imaginaţiei mai multe posibilităţi de a jongla cu personalitatea şi de a-şi construi propriul personaj, propria realitate "ireală". Nu există "joc la mişto", cu toţii ne implicăm şi ne place să ne implicăm atunci când jucăm triburile. Mai distractiv pentru unii, mai obsesiv pentru alţii..dar o facem în acelaşi mod, pe internet.
Dacă jocul ăsta nu ar mai mobiliza online mase mari de jucători, cred că nu s-ar mai pune problema calităţilor echipelor..dar nici acelaşi farmec nu ar mai avea.
Am fost nevoiţi (sau obligaţi) de internet să ne modificăm stilurile de viaţă, cum spuneam..apariţia telefoanelor deştepte, posibilitatea de a fi conectat tot timpul pe joc sau oriunde în altă parte pe browser..
Aici, ideea e simplă. Petreci mai mult timp cu o persoană (sau mai multe), ajungi mai repede la contradicţii, la certuri.
Dar, nu asta ar fi scuza calităţii jocului (al echipelor este formulare greşită) ci implicarea tuturor. Ca să mulţumeşti o persoană (sau mai multe) care stă mai mult ca tine sau ca x-ulescu în faţa monitorului, şi bagă şi nşpe milioane în puncte premium, este o misiune aproape imposibilă comparativ cu ceilalţi care intră ocazional, sau nu-şi permit butoaiele cu pp-uri.
Jocul a creeat o fereastră de superioritate, avem jucători cu pretenţii acum (80% dintr-un trib,sau puţin mai puţin, care investesc aici).Asta a dăunat calităţii echipelor. Fiecare trage pentru reputaţia proprie, pentru numele său de pe internet şi pentru laudele de pe skype sau facebook (alte cauze dăunătoare).
În echipele bune, am prins şi eu vreo două.. se juca doar în browser, toţi erau egali ca drepturi şi nu cereau mai mult decât meritau. Se comunica doar prin mesaje şi exista o decenţă în limbaj. Nu se puteau rezerva sate ca acum şi vă zic sincer, că n-am văzut atâtea certuri atunci câte văd acum, cu sistemul "modern" de rezervare a satelor. Blajini sau nu, acei jucători nu mai există acum.
Şi ca să închei prin virgule ideea, că am lungit-o prea mult..(pot continua eventual dacă e nevoie) o fac printr-o frază a unui prieten vechi (tot jucător de triburile) "Crivăţ" :
ATENȚIE! Utilizarea excesivă a internetului duce la atrofierea simțului limbii române, vizuale, mentale şi sexuale.
Concluzionez încă o dată, că poate mi se pierde ideea printre atât de multe cuvinte:
Nu mai suntem egali pe jocul ăsta. Nici înainte nu eram, ca persoane. Dar ca şi caractere online, lăsam impresia asta.
Q