John Milton : La inceput cred ca ar fi bine sa ne spui cateva lucruri despre tine, persoana din viata de zi cu zi.
Rucsi : Persoana din viata de zi cu zi, din spatele numelui/numelor de joc, este chiar una obisnuita, cu tente de banal. Am aproape 31 de ani, sunt economist, fosta asistenta medicala. Imi place sa ma distrez, sa calatoresc, cu conditia sa fiu eu soferul, sa ies in oras, sa citesc (sunt o mare amatoare de SF), sunt o melomana, sunt (obositor, ar zice unii) de vorbareata. Cam atat despre mine, nu-mi vine altceva in minte, oricat de spirituala ma straduiesc sa fiu
John Milton : Cum ai aflat de triburile ?
Rucsi : Ma aflam pe un canal de IRC (da, am incercat si asta) si trei persoane se targuiau pe main chat, pentru resurse. Am urmarit un timp discutia, pana n-am mai rezistat si-am intrebat despre ce este vorba. Unul dintre ei mi-a dat link-ul si a fost suficient sa capat microbul.
John Milton : Cateva experiente care ti-au ramas in minte de pe lumile pe care ai jucat ai putea sa imi spui ?
Rucsi : Prima experienta, pe care nu cred ca o s-o uit, este cand incercam sa-mi mai cresc satucul si jocul mi-a dat mesajul ca nu aveam suficient spatiu in ferma pentru a face acest lucru, iar eu am inteles ca nu farmasem suficient, drept pentru care, m-am grabit sa dau o raita prin satele din jur.
O alta experienta de neuitat este momentul cand am intrat in tribul Avalon, pe lumea 1. Atunci am cunoscut cu adevarat ideea de trib, de grup unit, de oameni frumosi. Cea mai frumoasa perioada din joc, acolo s-a petrecut. Si nu pot sa nu-l amintesc aici, pe Sir Soreen, seful tribului Avalon, cel mai bun si elegant conducator, pe care l-a avut vreun trib.
O alta experienta frumoasa a fost tribul FIRE!! de pe lumea 3, pentru o vreme m-am simtit extraordinar jucand alaturi de acei oameni, si chiar daca FIRE!! este istorie veche, amintirea lui ramane una frumoasa.
In final, vreau sa amintesc lumea clasica, de care initial am ras, data fiind grafica mai ciudatica, dar care mi-a creat posibilitatea sa cunosc niste oameni exceptionali, pecare cu drag si cu mandrie, acum ii pot numi prieteni.
John Milton : Daca as fi un jucator incepator si te-as ruga sa imi dai niste sfaturi ce mi-ai spune ?
Rucsi : Te-as sfatui sa citesti tutorialele (desi, eu n-am facut-o ), sa citesti sectiunile utile ale forumului extern, dar mai ales sa incerci sa cunosti jucatori mai vechi, poate chiar sa te imprietenesti cu ei, pentru ca acestia ar constitui cea mai buna sursa de informare.
John Milton : Exista onoare in acest joc ?
Rucsi : Categoric, exista! Faptul ca intalnim personaje lipsite de onoare sau se petrec lucruri prea putin onorabile, aceasta nu inseamna ca nu exista destui oameni deosebit de verticali, care nu fac rabat, indiferent de circumstante sau de miza, de la onoarea lor.
Am cunoscut astfel de oameni frumosi, chiar si din postura de adversari, asa ca pot depune marturie pentru existenta lor in acest joc.
John Milton : Care lume iti este cea mai draga ?
Rucsi : Pana de curand, as fi zis fara sa clipesc, lumea 3, dar acum lumea clasica a devenit un concurent serios la acest titlu. Inca nu m-am hotarat care dintre cele doua ocupa primul loc.
John Milton : Cum ai ajuns in team ?
Rucsi : Vorbareata si vesnic rebel fara cauza, cum sunt, faceam galagie mare pe forumul extern, pe vremea celebrelor rollback-uri. Am primit avertisment de la Dave, care s-a oferit, prin mesageria privata, sa-mi raspunda punctual, la toate nemultumirile afisate de mine. Si intr-adevar, a facut-o, am ajuns sa ne cunoastem si imprietenim, si dupa o vreme mi-a propus acest lucru, si anume sa intru in echipa de administrare.
John Milton : Cum era teamul in acea perioada, cum ti s-a parut perioada petrecuta acolo ?
Rucsi : Eram mai putini decat sunt acum, ma rog, si lumile erau mai putine. Era o atmosfera frumoasa, de cele mai multe ori. Existau momente tensionate, cred ca sunt inerente in orice grup de oameni, dar nimic foarte grav sau insurmontabil. Eram o mana de oameni, dar faceam treaba buna, zic eu.
John Milton : Esti un membru cu experienta pe forum, cum ti se parea forumul atunci ? Ce anume il deosebeste de cel de acum ?
Rucsi : Forumul extern era, in foarte multe cazuri, un liant pentru jucatorii de pe aceeasi lume, sau chiar traversa granite lumilor. Se posta mult, chiar foarte mult, in unele cazuri cu frenezie. Imi placea sa intru, sa citesc, sa postez, sa vin cu idei noi, sau sa le imbratisez pe cele aduse de altii. Nienna, albertus, Bloom, valiusha, sunt doar cativa dintre cei care faceau, la vremea respectiva, deliciul forumului extern. Si Politica si Propaganda se faceau la un nivel superior celor de acum.
Acum, forumul extern a ajuns un teren de batalie sau un mediu de defulare pentru toate refularile membrilor. Si desi, nu e de neglijat vina celor care posteaza, totusi, cea mai mare parte de vina, apartine moderatorilor.
Pe vremea de inceput a forumului, moderatorii aveau aparitii mai rare, mai reci, mai drastice. Erau doua barricade, noi si ei. In momentul cand au aparut prea multi moderatori, nepriceputi, din pacate, si au inceput sa creeze in jurul lor, datorita unor prietenii, anumite bisericute, forumul extern a incetat sa mai fie ceea ce stiam.
John Milton : Cum vezi tu moderatorul pe forum, ce ar trebui sa faca el ?
Rucsi : Moderatorul de forum, de orice forum, trebuie sa stie sa isi creeze o aura de personaj care se situeaza deasupra unui limbaj marunt, a unor certuri marunte. Ar trebui sa stie cand sa intervina, si cum s-o faca. Adica membrul obisnuit de forum sa vada in intervenitia moderatorului un moment deosebit, sa stie ca s-a intrecut mult o limita, daca moderatorula intervenit. Moderatorul trebuie sa fie mai rece, mai distant, nu sa vina cu mesaje de genul: “va trag de urechiuse, simpaticutlor, daca nu va potoliti si acum ma pun pe dat sanctiuni
” O astfel de atitudine poate functioneaza pe un forum intern de trib, dar cu siguranta nu pe forumul extern.
In plus, moderatorul trebuie sa faca abstractie de prieteniile lui din joc, sau din viata reala, si sa nu le permita sa influenteze in vreun fel modul in care el actioneaza. Sa nu se dedea la spam, nici macar la rubricile cu tematica aferenta. In momentul in care face acelasi lucru ca restul membrilor, isi stirbeste imaginea, isi diminueaza autoritatea.
Aici pot aminti doua exemple pozitive: Dave si lamine, dincolo de ei, eu n-am mai intalnit un moderator bun pe acest forum, poate doar Bloom, intr-o anumita perioada, pana cand a incetat sa mai fie echidistant
John Milton : Exista numereoase thread-uri pe forum. Ne poti da exemple de thread-uri care au o anumita valoare pentru tine ?
Rucsi : In acest moment, nu mai sunt o consumatoare de forum extern, mai vizitez doar rubrica de anunturi. Forumul extern nu mai reprezinta pentru mine un loc unde sa poposesc cu placere.
John Milton : E 1 decembrie, la ce anume te gandesti cand vine aceasta zi ?
Rucsi : Din pacate, la fel ca foarte multi alti romani, ma gandesc in primul rand ca este o zi libera, de care sa ma bucur. Pe parcursul zilei, ajung sa-mi amintesc, fugar, de insemnatatea ei, dar nu atat cat ar trebui. Poate suntem prea cinici, prea satui, prea robotizati, nu stiu, dar cert este ca multe evenimente si-au pierdut din insemnatatea lor de drept, in ceea ce ne priveste.
John Milton : Daca ai un mesaj pentru cei de pe forum il poti scrie.
Rucsi : Fiti frumosi, bucurati-va de tot ce va ofera ziua, si lasati nervii deoparte. Cand esti nervos, nu te poti distra